Wie is online

 Op dit moment zijn er geen leden online

Like Us

Facebook

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Laatste Tweet

Volg ons ook via:

      

Weermodellen

Weermodel GFS – ECMWF
De reden waarom ik in dit artikel enkel het Amerikaans weermodel of ook wel het GFS bespreek, is omdat ik sinds jaar en dag het weermodel gebruik bij het opmaken van weersverwachtingen. Het toenmalig Europees weermodel of ECMWF was tot enkele jaren geleden nog volstrekt onbekend voor mij. Een nuttige website waar ik dergelijke weerinformatie raadpleeg, heet meteociel.fr.

Deze Franstalige website is bij veel weerliefhebbers de plaats waar spanning of saaiheid wordt gecreëerd, want 4 keer per dag wordt nieuwe data zichtbaar voor ons. Telkens is het dan afwachten of deze run beter is dan de oudere run en/of er een weeromslag zit aan te komen. Tijdstippen van de nieuwe weerdata: 4:30 ~ 10:30 ~ 16:30 ~ 22:30 (afhankelijk van de zomer of wintertijd).

  • Geef uw sociale stem via Facebook (stormweer.nl).
  • Heeft u een eigen website, plaats onze gloednieuwe banner! (binnenkort)

Het ECMWF weermodel
Een ander weermodel waar ik veel waarde aan hecht is het Europees weermodel (ECMWF). Iedere dag komt dit weermodel tweemaal met een update in haar weerdata. Er zijn veel speculaties over wat nu het beste weermodel is voor de langetermijnvoorspelling. Daar ga ik geen uitspraak over doen, al heb ik een voorkeur voor het ECMWF (hier te bekijken) in de winterperiode. De run in de ochtend komt binnen omstreeks 7:10 en 19:10 (afhankelijk van de zomer of wintertijd).

Natuurlijk bestaan er nog meer weermodellen (Hirlam, GEM, NOGAPS, Alaro, …). Vaak zijn deze voorzien van data die door het Amerikaans en Europees weermodel werden berekend.

Share